N-ai crede poate ca o carte scrisa de un fost librar ar putea sa ne descrie atat de bine ca natie, ca nici o analiza facuta de orice expert ati vrea voi nu va putea sa ne arate mai bine cum e Romania decat franturile de realitate cotidiana, asa cum sunt si cele puse de Anca Zaharia in “Jurnal de Librar”. Realitatea bate tot si nu o poti cosmetiza.

Anca este fost #librardemall iar Jurnal de Librar a fost mai intai un hashtag pe care ea il folosea in postarile aproape zilnice de pe Facebook in care descria cu un umor senzational cu tente ironice tot felul de intamplari pe care le traia cu oamenii ce intrau in librarie.

Nebuni, inculti, fitosi am intalnit si noi, dar sa observi comportamentul romanilor intr-o librarie ne arata mai mult decat am fi vrut sa aflam despre noi. Stilul de a scrie al Ancai este brut, direct, fara menajamente si curajos. Ea a scris public ce poate multi dintre noi am gandit si nu am avut curajul sa spunem. In fapt, stilul Ancai de a relata realitatea e cel care te face sa razi, intamplarile fiind mai degraba de plans.

Postarile Ancai strangeau zeci de like-uri si comentarii, asa ca “Jurnal de Librar” a trebuit sa vada lumina tiparului pentru a aduna laolalta 126 de intamplari care te vor lasa uneori cu gura cascata, alteori vei rade pana la lacrimi sau doar vei schita un zambet trist.

Jurnal de Librar m-a facut de multe ori sa rad in hohote, dar printre rasete s-a strecurat si trista realitate: n-avem cultura si nu stim sa o cultivam, avem prea putina educatie si bun simt, ne dam mai destepti decat suntem si nu prea stim sa respectam. Cam asta se vede dintr-un loc unde culmea, oamenii intra ca sa gaseasca cultura.

Romania mai are mult sa creasca, sa invete, sa citeasca, sa se educe. Ne plangem degeaba de cei ce ne conduc tara cand realitatea din “teren” arata ca asa-i majoritatea. Hai ca poate mai intram si-n librarie, nu doar dupa pixuri (sau brichete), hai ca poate invatam sa spunem buna ziua si la revedere, hai ca poate “respect” nu ramane doar un cuvant fitos in dictionar… hai ca putem.

SaveSave

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.