Stiti vorba aia veche “Opusurile se atrag intr-o relatie” care pe parcursul timpului s-a transformat in “Cine se aseamana se aduna”  de nu mai stii de fapt care cu care se atrage si mai ales de ce? Ei bine, se pare ca amandoua sunt adevarate pentru grupuri diferite de persoane, ca totul tine de chimia creierului si ca toti putem stii in ce categorie suntem. UAU!!! Nu o sa va spun ce expresie de “Ahaaaa” aveam cand am vazut un discurs TED care efectiv m-a luminat in privinta felului in care ne indragostim, de cine si mai ales de ce.

Dar hai sa o luam cu pasi mici ca sa nu ma pierd de atata entuzism si sa nu va ametesc de tot. :))

Pana la chimia asta care ne atrage de unul sau de altul, va voi mai da cateva informatii despre indragosteala:

1. Marea majoritate a oamenilor se indragostesc de persoane pe care apuca sa le cunoasca ceva mai bine, adica sa nu va mire daca deodata va apuca indragosteala de prietenul/colegul/fratele prietenei 🙂 pe care il aveati aproape de ani buni si pe care surprinzator pana atunci nu l-ati “vazut” :)) Asta mi s-a intamplat mie si sotului meu. Eram colegi de ani de zile, devenisem buni prieteni si discutam despre relatiile pe care le aveam cu altii pana intr-o zi cand ne-a izbit. Si izbiti am ramas. 🙂 10 ani mai tarziu dintre care aproape 7 de casnicie + 1 copil = fericire.

2. De multe ori te indragostesti de persoane care iti seamana, chiar si fizic, sau seamana cu parintele tau de sex opus. Chiar s-au facut cercetari pe tema asta si se pare ca exista o corelatie puternica. Se pare ca ceea ce spunem mai toate cand suntem mici, adica “Eu vreau sa ma marit cu tata” are pe undeva o legatura cu realitatea sau poate doar cu legea atractiei. 🙂 Deci fiti atente ce va doriti ladies…

3. Majoritatea ne indragostim de persoane similare noua, cu pareri asemanatoare, valori comune, din medii similare, poate cu niveluri intelectuale asemanatoare. Pare cumva logic, nu?

Toate astea sunt probabil cumva simtite sau stiute si de voi si nu exclud sub nici o forma exceptiile, dragostea la prima vedere, provenienta din medii complet diferite, cu niveluri de educatie diferite samd. Si totul tine parca mai mult de chimie decat de destin sau hai sa zicem decat ceea ce o majoritate inteleg prin destin.

Aici intervine antropologul Helen Fisher, cercetator stiintific la Institutul Kinsey, membru al Centrului pentru Studii Evolutionale Umane din cadrul Departamentului de Antropologie, Universitatea Rutgers si consilier stiintific al site-ului match.com. Ea este protagonista discursului de la TED si cea care a studiat indelung creierul uman pentru a intelege cum reactionam cand ne indragostim, ce schimbari au loc in organism, ce tip de personalitate avem si cum influenteaza cine suntem si de cine ne indragostim.

Helen Fisher a creat un test de personalitate ce a fost preluat de peste 14 milioane de persoane in 40 de tari iar rezultatul testului ajuta la determinarea gradului in care exprimam cele patru stiluri largi de gandire si comportament, fiecare asociat cu unul din cele patru sisteme de baza ale creierului: sistemele de dopamina, serotonina, testosteron si estrogen. Noi suntem cu totii o combinatie a acestor 4 tipuri de trasaturi, dar exprimam unul mai mult decat altele. In functie de ce trasaturi exprimi, te vei incadra intr-unul dintre aceste 4 tipuri:

Explorator: cei care exprima in primul rand trasaturile legate de sistemul aferent dopaminei sunt curiosi, creativi, spontani, energici si sunt atrasi de persoane din aceeasi categorie.

Constructor: cei care exprima in primul rand trasaturile legate de sistemul aferent serotoninei sunt traditionali, conventionali, respecta regulile si autoritatea, tind sa fie persoane religioase si sunt atrasi de persoane ce li se aseamana, adica din fix aceeasi categorie ca si ei.

Director: cei care exprima în primul rand trasaturile legate de testosteron sunt in general analitici, logici, directi, hotarati si sunt atrasi de cei opusi lor, adica de negociatori.

Negociator: cei care exprima in primul rand trasaturile legate de estrogen au abilitati verbale foarte bune, abilitati de comunicare interpersonala, intuitivi, afectuosi si isi exprima sentimentele cu usurinta. Ei sunt atrasi de persoane opuse lor, adica de directori.

Eu am facut testul si va recomand sa il faceti si voi. Il gasiti aici si va va ajuta sa va descoperiti semnatura personalitatii voastre, poate sa va intelegeti mai bine si in sfarsit sa intelegeti de ce va indragostiti de un anume tip de persoana sau chiar mai mult decat atat, poate va ajuta sa va alegeti mai bine partenerii. In ultima instanta, e mult prea interesant ca sa nu il faceti.

Pe baza informatiilor din discursul lui Helen de la TED, eu am intuit ca m-as incadra in categoria Negociator. Testul mi-a confirmat presupunerea initiala, dar mi-a aratat ca pe langa acest tip de personalitate care sa spunem ca ma reprezinta in majoritatea timpului, mai am si o tipologie secundara de Explorator.

Rezultatul meu arata asa (nu vi-l mai traduc pentru ca sunt convinsa ca intelegeti perfect):

NEGOTIATORS are philosophers. These women (and men) express traits linked with the estrogen system in the brain. These people see the big picture. They are imaginative and intuitive. They have superb language and people skills. They are also emotionally expressive, as well as agreeable, trusting and compassionate. Negotiators seek someone with whom they can make an intensely intimate, deeply meaningful, inspiring and spiritual connection. But Negotiators, like Directors, prefer to go out with one person at a time and to explore the depths of this potential partnership. They dislike wasting time on irrelevant, trivial or boring socializing. When they find “The One,” Negotiators are superb at generating and maintaining intimacy with this partner. They avoid conflicts with a mate, and make major personal adjustments to strengthen this cherished bond. They give thoughtful gifts, such as a treasured book or photograph. They share their most personal feelings. And they want their partner to share his or her feelings too.” 

Va las aici si discursul lui Helen de la TED si daca sunteti curiosi cautati mai multe despre ea si sigur o sa va placa.

Astept opiniile voastre in zona de comentarii si daca va faceti testul, sunt tare curioasa daca va regasiti in rezultatul ce vi-l ofera.

Photos: pexels.com (free use)


If you liked my article…

You can share it with friends and subscribe to my newsletter to receive the latest fashion ideas, style tips, book recommendations, home & deco inspiration and interesting stories right in your inbox!

Yes, I’ll subscribe!

Follow me on  Facebook  for more inspiring ideas and news!

Follow my blog with Bloglovin

1 COMMENT

  1. […] In fapt, iubirea adevarata incepe cand s-a sfarsit indragosteala, cand valul e dat la o parte si noi ne revenim din euforie. Cand te-ai asezat din nou cu picioarele pe pamant si realizezi ca partenerul nu mai e la fel de perfect pe cat era. Si mai rau decat atat, partenerul vede si el asta la tine. Si poate sa fie ok si atunci. Bineinteles ca nu mai e perfect, pentru ca acum se vad si defectele, dar chiar si asa, ai cu ce lucra. Daca vrei. Chiar degeaba nu te-ai indragostit… (Si daca vrei sa descoperi de ce te indragostesti, trebuie sa citesti articolul asta) […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.